8 Kasım 2010 Pazartesi

FM 2011 İnceleme Test

Şüphesiz ki futbolu seven oyuncular için bir Şampiyonlar Ligi Finali, bir Dünya Kupası dönemi ya da yeni bir sezonun başlangıcı ne anlama geliyorsa, Football Manager’in yeni bir sürümünün çıkışı da o anlama geliyor. Her sene kendi üzerine ekleyerek ilerleyen seri, bu sene de futbola doymuş bir içerik ile karşımıza çıktı. Daha önce hatırlarsanız ön inceleme versiyonunu test etme şansını bulmuştum. Oyunun tam sürümünün çıkışı ile birlikte artık daha net bir karar vermenin vakti geldi.

Football Manager 2011’in tam sürümü ile birlikte ilk yamasının yayınlanması akıllara hemen “Dakika bir, gol bir” lafını getiriyor. Oyunu 11.1 sürümüne yükselten güncelleme ile birlikte çökme hataları gideriliyor ve çeşitli iyileştirmeler yapılıyor. İyileştirme listesinin oldukça uzun olduğunu ve bu güncellemeyi kaçırmamanız gerektiğini belirterek incelemeye başlamak istiyorum.

Sports Interactive, bildiğiniz üzere kendini futbol ve menajerlik için adamış bir yapımcı. İşte Football Manager da bu nedenle İngiltere’nin en hızlı satan 20 oyunu içerisinde bulunuyor. Belirgin yeniliklerle daha da derinleşen Football Manager 2011, seriyi bir adım daha ileriye taşımayı amaçlıyor. Ve görüyoruz ki bunu başarıyor.
Football Manager 2011’e ilk girişinizde eskisine sadık kalan fakat daha da modernleşmiş menüleri sizi karşılıyor. Mesaj kutusunda yapılan yeniliğin işlerinizi kolaylaştırdığını fark ediyorsunuz. Takımınızın başına geçtiğinizde, hemen ilk basın toplantınıza davet edilerek taraftarlarınızla hislerinizi paylaşıyorsunuz. Eğer serinin önceki oyunlarını oynadıysanız, bu noktaya gelinceye kadar karşılaşacağınız ayar ekranlarında hiç yabancılık çekmiyorsunuz. İlk defa oynuyorsanız da, çıkan bilgilendirme kutucukları ve yardım butonu sayesinde her bölüm için ayrıntılı bilgiye rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz.

Basın toplantısı demişken, karşılaşacağınız diyalogların çeşitliliği daha gerçekçi bir atmosferin bulunmasında büyük rol oynuyor. Yüzlerce yeni cümlenin eklenmesi oyunun kendini tekrar etmesini azaltırken, Türkçe dil desteğinin bulunmaması nedeniyle, yabancı dil sıkıntısı çeken oyuncular için hiç bir anlam ifade etmeyecektir.

Artan diyalog seçeneklerinin yanı sıra yapılan diğer değişiklikler de genel olarak iletişim üzerinde yoğunlaşmış. Futbolcularınızla ya da yönetimde yer alan isimlerle yapacağınız görüşmeler, içerisinde bulunduğunuz durumu daha iyi yansıtabilmek için yeniden tasarlanmış. Sahip olduğunuz esnekliğin haricinde, akış halinde olan diyaloglar sizi karşılıklı görüşme havasına sokmaya yetecektir.
Fakat bu görüşmeler sırasında zaman zaman şaşkınlığa uğrayabilirsiniz. Futbolcularınız belirli bir puanlama sistemine göre farklı bir ruh hali içerisinde bulunuyorlar. Bu nedenle verebilecekleri cevap seçenekleri bazen durumu iyi yansıtamıyor. Örnek vermek gerekirse, mutsuz olan bir oyuncunuzdan yeni bir koç tavsiye etmesini istediğinizde, görüşmeniz olması gerektiğinden çok daha kötü sonuçlanarak “Bu beni çok kızdırdı ve kesinlikle özrünü kabul etmiyorum. Pişman olacağım bir şey söylemeden önce gitsem iyi olacak” şeklinde bir cevap alabiliyorsunuz.

Dinamik olarak değişebilen ligler uzun zamandır beklenen bir yenilikti. Bu sayede liglerin kaliteye göre sıralaması, takımların başarılarına göre farklılık gösterebiliyor. Bu katsayılar UEFA’nın kullandığı sisteme göre hesaplanıyor. Bu nedenle ilk sezonu bitirdiğinizde liglerin değişimleri genellikle aynı olacaktır. Çünkü yapılan değişiklikler iki sezon öncesinin durumları ile hesaplanıyor. Veri tabanında kayıtlı olan 2009-10 sezonu hep aynı olacağı için 2011-12 sezonuna geçtiğinizde hep benzer değişikliklerle karşılaşacaksınız. Fakat ileriki sezonlarda oyunun gidişatı tamamen farklı olacağı için tamamen değişik bir sıralamaya sahip olacaksınız. Oynadığınız lig 10 sezon sonra, oyuna başladığınız anki durumundan tamamen farklı olacaktır. Mesela birinci sırada olan İngiltere, yirminci sıraya düştüğünde yıldız oyuncular gelmek istemeyecektir. Bu nedenle en göze çarpan yeniliklerden biri olan dinamik ligler, oynanabilirliği büyük ölçüde arttırıyor diyebiliriz.

Hiç yorum yok: