Web sitelerinizinden para kazanmak için kullanılan ana sponsorlardan bir taneside google adsene’dir. Sitenize gelen ziyaretçilerin, sitenize yerleştirdiğiniz reklamlara tıklaması veya bazı durumlarda gösterim başına bile para kazanabileceğiniz bir sponsordur. En büyük özelliği ise bağlı bulunduğu sayfayı analiz ederek, sayfaya uygun reklamları göstermek, bunun sonucundada daha çok tıklama ve daha çok para kazanmanızı sağlamaktadır. Bu uygulama ile aynı zamanda reklam verenlerinde hedef kitlelere ulaşmasını sağlamaktadır.

Google Adsense İle Nasıl Para Kazanabilirim?

Adsense ile para kazanmak için yapmanız gereken öncelikle google adsene kayıt bölümü altındaki gerekli açıklamaları okuyarak google adsense üye olunuz. Üyelik işlemleri bittikten sonra yapılması gereken google’ın sizi onaylamasını beklemek olacaktır. Belirtilen linkte gerekli tüm detaylar verilmiştir. Aşağıdaki anlatımlarımız google adsense tarafından onaylandığınız ve bir adsense hesabınızın olduğu varsayımına dayanarak yapılmaktadır. Adsense hesabı olmayanların bu bölümü okumadan önce kendilerine bir hesap açmaları önerilir.

1.) İlk olarak google adsense giriş sayfasına tıklayarak aşağıdaki resimde’de belirtilen bölümelere üyelik sırasında oluşturduğunuz mail adresi ve şifrenizi girerek giriş yapınız.

Adsense Hesabına Giriş

2.) Giriş yaptıktan sonra karşınıza aşağıdaki gibi bir menü gelecektir.

Adsense Üye Kontrol Paneli

Bu bölümdeki menülere kısaca değinecek olursak;
» Raporlar: Bu bölüm altında günlük veya geçmiş kazançlarınızla, performans verilerinizi görmek için gerekli olan sayfalar bulunmaktadır.
» AdSense Kurulumu: Bu menü altında ise, Sitenize adsense reklamlarını koymak için gerekli olan kodlar, halihazırda kurulu olan reklamları yönetmek, reklam kanallarınız ve site yetkilendirilmesi ise izin verilen siteler bölümü bulunmaktadır. bu makalede biz sadece bu bölümü kullanacağız.
» Hesabım: Bu bölüm altında ise hesap detaylarınız, ödeme ve vergi bilgileriniz ile kişisel bilgileriniz bulunmaktadır. Yukarıda belirttiğimiz bilgileri bu bölümden değiştirebilirsiniz.
» Kaynaklar: Bu bölümde ise size yararlı olabilecek makalelerin bulunduğu siteler ve makaleler bulunmaktadır.

3.) Yukarıdaki belirttiğimiz menülerden Adsense Kurulumu menüsüne tıklayınız. bu sayfaya tıkladıktan sonra karşınıza aşağıdaki resimde bulunan menü gelecektir.

Adsense Reklam Kurulum Menüsü

Bu bölümdeki hangi seçeneklerin sizlere nasıl para kazandıracağına değinecek olursak;
» İçerik İçin Adsense: Web sitenizde tıklama veya gösterim başına para kazanmak için gerekli olan reklam kodları bu bölümde bulunmaktadır. Text (Metin) ve Resim reklam seçeneklerini bu kategori altındaki alt bölümlerden seçebilirsiniz.
» Arama İçin Adsense: Sitenizde yapılacak olan aramalardan para kazanmak için seçmeniz gereken bölüm burasıdır. Bölümü kullanarak çeşitli boyut ve formatlarda arama kutucuklarını siteniz için edinebilirsiniz. Sitenizden arama yoluyla para kazanmak için herhangi bir ziyaretçinin sitenizden arama yapması ve çıkan sonuç sayfalarında sponsor reklamlara veya ayarlanmış ise çıkan arama sonuçlarına tıklaması yeterli olacaktır.
» Tavsiyeler: Web sitenizden başkalarını adsense üyesi yaparak veya google’ın belirtiği ürünlerin (firefox gibi) indirilmesini sağlattırarak para kazanmak için bu bölümü kullanmalısınız. Bölüm içinde size gerekli olacak referans (referral) linkleri ve ürün bannerları mevcuttur.

Yukarıdaki menülerden sadece içerik için para kazanma seçeneği bu makalede anlatılacaktır.

Site İçeriğiniz İle Google Adsense’den Para Kazanma

Site içeriğiniz ile google adsense’den para kazanmak için yapılması gereken yukarıda anlattığımız menülerden “İçerik İçin Adsense” menüsüne tıklayınız. Karşınıza aşağıdaki resimde bulunan menü gelecektir.

Adsense içerik ile para kazanma

Görüldüğü gibi bölüme giriş yapıldığı zaman karşımıza iki bölüm çıkmaktadır. Bölümleri inceleyecek olursak;
» Reklam birimi: Bu bölümü seçersek sitemize google adsense metin ve resim reklamlarını eklemek için gerekli kodlara ulaşacağımız sayfaya gideriz. Bölümdeki seçenkleri inceleyecek olursak
- Resim ve Metin Reklamlar: Bu seçeneği seçersek reklam kodlarını yerleştirdiğimiz bölmede hem resim hemde metin reklam gösterilmesine olanak sağlamış oluruz. Aşağıda aynı reklam bölümünde ayrı zamanlarda çıkan metin ve resim reklamlarını görebilirsiniz.

Adsense Metin ve Resim Reklam

- Sadece metin Reklamlar: Bu bölümü seçerseniz reklam kodunu koyacağınız bölümde sadece metin reklam gösterilmesi olanak tanımış olursunuz.
- Sadece resim Reklamlar: Bu bölümü seçerseniz reklam kodunu koyacağınız bölümde sadece resim reklamlar gösterilecektir.
» Bağlantı birimi: Bu bölümde ise sitenizde bağlantı türünde reklam göstermek istiyorsanız ulaşacağınız kodlar bulunmaktadır. Bağlantı reklamlar text reklamlar gibi değildir sadece bulunduğu sayfadan gerekli bilgileri alır ve sayfaya uygun başlıklarda reklam kategorilerini seçtiğiniz alana yerleştirir. Bu kısımdaki reklamlardan para kazanmanız için. Ziyaretçinin bağlantı kısmına tıklaması ve bunun sonucunda karşısına gelecek olan sonuç sayfasındaki linklere tıklaması gerekmektedir.
Biz bu bölümler arasından reklam birimi (metin ve resim reklam) seçeneğini seçerek devam et diyoruz. Bu aşamadan sonra karşınıza çıkan bölümler hakkında gerekli açıklamalar ve resimler aşağıda bulunmaktadır.

Adsense Reklam Şekil Tasarımı

Resimdeki bölümleri inceleyecek olursak.
» Biçim: Bu bölümdeki seçenekler ile sitenize koymak istediğiniz reklam boyutlarını seçebilirsiniz. Şu anda seçebileceğiniz reklam boyutları seçenekte belirtildiği gibi (728×90, 468×60, 234×60, 120×600, 160×600, 120×240, 336×280, 300×250, 250×250, 200×200, 180×150, 125×125) şekillerindedir. Bunların dışına çıkmak için premium hesaba sahip olmanız gerektiğini unutmayın.
» Renkler: Bu kısımdaki renk ayarlamaları ile sayfanıza koyacağınız reklamı sayfa yapınıza ve renklerine uygun hale getirebilirsiniz. Reklamlardan daha fazla tıklama almak dolayısıyla daha fazla para kazanmak için reklam optimizasyon teknikleri ile renk optimizasyon teknikleri çok önemlidir. Bu nedenle seçtiğiniz reklamlar al benisi ve sayfa içindeki konumlaması güzel olan reklamlar olmalı.

Adsense Reklam Renk ve Stil Tasarımı

Yukarıdaki resimde bulunan bölümleri inceleyecek olursak.
» Bu AdSense biriminin önizlemesini görüntüle: Bu bölüm ile tasarladığınız reklam şeklinin son halini linkin üstüne tıklayarak görebilirsiniz. Fakat site üzerindeki görünüm ile burdaki görünüm farklı olacaktır bunu unutmayın. Yani site üzerindeki reklamın etkisi ile kenarları boş olan bu önizlemenin görüntü şekli sizde farklı düşünceler oluşturabilir. Bu nedenle reklamlarınızı site üzerinde denemenizi ve ona göre karar vermenizi öneririz.
» Köşe Stilleri: Reklam renk tasarımında, reklamlarınızın kenarlık rengini belirlediyseniz normal haliyle kenrların birleşim yerleri olan köşeler 90 derece olacak şekilde keskin gözükmektedir. Bu bölüm ile köşelerin keskinliğini yumuşatabilir hatta yuvarlağa yakın bir hale getirebilirsiniz.
» Alternatif reklamlar veya renkler: Bu bölümde ise, normal şartlarda google, sayfanızdaki bilgileri analiz eder ve sayfa içeriğine uygun (contextual) reklamları belirlediğiniz yerde gösterir. Fakat bazı durumlarda google sayfanızda gösterilecek reklam bulamaz ve reklam için ayarladığınız bölümün tasarımda bozukluk yaratmaması veya reklamlardan para kazanamadığınız durumlarda kendi belirlediğiniz bir banner’a reklamı yönlendirmek için bu bölümü kullanmalısınız.

Bölümdeki seçeneklere değinecek olursak;
- Genel hizmet reklamlarını göster: Google sayfanızda gösterecek reklam bulamadığı zaman sayfanızdaki reklam bölmesinde genel hizmet reklamları (yardım amaçlı yapılan ve size para kazandırmayan reklamlar veya google’ın kendini tanıttığı ve size para kazandırmayan reklamlar) göstermesini istiyorsanız bu seçeneği seçmelisiniz.
- Google reklamları dışındaki reklamları başka bir URL’den göster: Bu seçeneği seçerseniz, google sayfanızda gösterecek reklam bulamadığı zaman kendi belirlediğiniz bir banner veya başka bir reklam sayfası göstermesini seçebilirsiniz. Bu yol ile adsense’ten para kazanamazsanız bile kendi belirlediğiniz başka reklam türlerinden para kazanabilirsiniz.
- Boş alanı tek renkle doldur: Yukarıdaki seçeneklerden hiçbirini istemiyor ve reklam bölümünü tasarımı bozmayacak şekilde tek bi renk ile doldurulmasını istiyorsanız bu bölümü seçin.

Tüm bu aşamalar bittikten sonra devam butonuna tıklayarak kanal seçim bölümüne gelebilirsiniz. Kanallarla ilgili detaylı açıklama ve resim aşağıda bulunmaktadır.

Google Adsene Reklam İçin Kanal Seçimi

Öncelikle kanallar hakkında biraz bilgi verelim. Google adsene kodlarını kullandığınız birden fazla siteniz veya aynı sitede birden fazla bölümünüz olabilir. Reklamlarınızda optimizasyon yaparken hangi bölümdeki reklamdan veya hangi sitedeki hangi bölümdeki reklamdan ne kadar performans elde ettiğinizi, raporlar sayfasında kazançlarınızı gösterirken analiz edebilirsiniz. Kanalların asıl amacı budur. İstatistiklerde size çok fazla esneklik ve alacağınız kararlarda büyük bir yardımcı görev yapar.

Şimdiye kadar ayarlamalarını yaptığınız reklamı, hangi siteye ve hangi sayfaya koyacaksanız ona uygun bir kanal üretmeniz ve onun seçimini yapmanızı öneririz. Örnek olarak sporla ilgili bir siteniz var ve reklam sitenin üst orta kısmında bulunuyor bunu tanımlamak için spor_ust_orta gibi bir kanal ismini “Yeni kanal ekle” seçeneği ile ekleyebilir ve kanal orta menüde çıktıktan sonra hemen sağındaki ekle»» seçeneği ile sağ taraftaki kutucuğa (Seçilmiş Kanallarınız) gönderebilirsiniz. Kanal ismi sağ taraftaki kutucuğa eklendiyse yeniden eklemenize gerek yoktur. Ayrıca istatistiğin doğru tutulması açısından sağ taraftaki bölmeye sadece bir kanal ismi göndermenizi öneririz.

Bu aşamalar bitikten sonra devam et butonuna tıklayarak bitirme aşamalarına ulaşabilirsiniz. Karşınıza gelen sayfada, birimin adını seçmeniz için Adsense biriminin adı: yazılı yerin yanıdaki kutucuğa birim için istediğiniz bir ad belirleyin. Bu işlemde bittikten sonra Gönder ve Kodu Al yazılı butona tıklayarak adsense kodunuzu almak için gerekli olan sayfaya geçiniz ve karşınıza gelen kodu kopyalayarak sitenizde reklam için ayırdığınız bölmeye yerleştiriniz.

Adsense yeni kullandığı teknoloji ile artık sitenize yerleştirdiğiniz reklamların biçim ve şekillerini düzeltmek için, yeni tasarım yapıp daha sonra oluşan kodu sitenize yeniden yüklemeye gerek yoktur. Adsense Kurulumu menüsü altındaki Reklamları Yönetin seçeneğine tıklayarak, önceden ismini belirlediğiniz ve hangi sitenin hangi bölümündeki reklamı değiştirmek istiyorsanız onu seçin ve seçimin sağ tarafındaki Reklam Ayarlarını Düzenle linkine tıklayarak seçtiğiniz reklam üzerinde istediğiniz değişikliği yapabilirsiniz. Böylece reklamlarınızı optimize ederken çok daha hızlı davranmış olursunuz.

Tüm işlemler bu kadar artık sitenizde içerik yöntemi ile para kazanmaya başlayabilir ve kazandığınız paraları raporlar kısmına girerek görebilirsiniz. Adsense ile ilgili diğer para kazanma yöntemlerini sitede yayınlamaya devam edeceğiz.