30 Nisan 2016 Cumartesi

Anjiyografi Nedir? Koroner Anjiyografi yapılışı ?

Anjiyografi Nedir? Koroner Anjiyografi yapılışı ?
ANJİYOGRAFİ yapılışı? YAPILDIKTAN SONRA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Anjiyografi damar sertliği ve damar tıkanıklığı gibi durumlarda, damar içinde, damar boyunca ilerletilen, ince plastik kataterler vasıtasıyla, damarların durumunun görüntülenmesini sağlayan bir tetkiktir. Damarlara X ışınlarını tutup görüntülenmesini sağlayan bir madde verilir ve damarların görüntüleri alınır. Bunun yanı sıra tıkalı veya daralmış damarlar stent, balon ve aterektomi(damar tıraşlama) yöntemleriyle tedavi de edilebilir. Yani anjiyografi çoğunlukla tetkik amaçlı kullanılmasına rağmen tedavi edici olarak da kullanılabilir. Tüm vücut damarları için yapılabilir. Ama genellikle anjiyo ve ya anjiyografi dendiğinde anlatılmak istenen koroner anjiyografidir.
Koroner anjiyografide koroner damarların yani kalbi besleyen ve vücuda kanı pompalayan kalp damarların görüntüsü alınır. İşlem öncesinde hastanın dört saat öncesinden aç kalması istenir. Coumadin denilen kan sulandırıcı ilaç kullanılıyorsa anjiyografi yapılmaz. Bu ilacın beş gün öncesinden kesilmesi istenir.  Koroner anjiyografiyi yapmak için genelde kasık bazı hallerde de kol ve bilek atardamarları kullanılır. Anjiyo yapılacak hastaya hekim uygun gördüğü takdirde önceden sedatif (sakinleştirici) ilaçlar verilebilir. İşlem lokal anestezi altında yapılır. Hasta işlem süresince ağrı ve acı hissetmez. Anjiyo yapılacak bölge iyice temizlenir. Kateterlerle damara girilir. İçine daha ince bir katater takılacak damar boyunca bu katater ilerletilir. Hangi bölgenin görüntüsü alınacaksa kateter oraya kadar gönderilir ve bu esnada görüntü almayı sağlayacak bir ilaç enjekte edilir. Ve damarların görüntüleri çekilir. Görüntü alma işlemi 10-15 dakika sürer. Görüntüler alındıktan sonra katater çıkarılır ve kanama olmaması için bölgeye on beş dakika boyunca elle baskı uygulanır. Ya da damara giriş deliğini kapamak için özel kapatıcı maddeler veya dikiş konulabilir. Bu yapıldığında elle baskı yapmaya gerek kalmaz.
SONRASI : 
Anjiyografi yapılan hastalar eğer kasıktan yapıldıysa 6-8 saat diğer bölgelerden yapıldıysa 1-2 saat gözlem altında tutulurlar. İşlemden 2-4 saat sonra hasta yürüyebilir. Ancak önerilen 6 saat boyunca sırt üstü yatmaktır. Hasta anjiyografiden sonra bol sıvı almaya özen göstermelidir. Anjiyografinin yapıldığı gün banyo yapılmamalıdır. Ağırlık kaldırılmamalıdır. O gün istirahatle geçirilmelidir. İşe iki gün istirahatten sonra başlanmalıdır. Ertesi gün banyo yapılabilir. İşlem yerindeki bandaj ertesi gün sökülebilir. İşlemin yapıldığı yerde ilk gün ağrı olabilir. Bu olabilir. Doktorunuzun verdiği ağrı kesiciyi kullanın. İşlem ertesi günde o bölgede morarmalar da olabilir. Birkaç gün içinde bu morluklar kaybolacaktır. Ancak anjiyo yapılan bölgede şişkinlik hissederseniz ya da o bölgedeki bacakta veya kolda uyuşma varsa hemen doktorunuza müracaat ediniz.
Anjiyografi günümüzde modern tıbbın çok gelişmiş teknikleriyle  rahat ve kolaylıkla yapılan  bir işlemdir. Doktorunuz size anjiyografi olmanızı önerdiyse bunu geciktirmeden yerine getirin. Anjiyografi kalp krizi geçirme riski olan hastalarda, kalp krizi için önlem alınmasını sağlar. Sağlık ihmale gelmeyen bir olgudur.

Hiç yorum yok: