18 Eylül 2010 Cumartesi

Rıdvan Dilmen Derbi yorumu fenerbahçe beşiktaş

Rıdvan Dilmen: Allah kalecilere kolaylık versin

Rıdvan Dilmen: Allah kalecilere kolaylık versin

Tarih18 Eylül 2010 , 09:37

HABER İLE İLGİLİ TAKIMLAR
Bir tarafta Quaresma, Guti, Bobo... Diğer tarafta Niang, Alex, Stoch... 90 dakikanın tamamında farkı hangi oyuncu ya da oyuncular yaratabilir?
Çok iyi futbolcuların bulunduğu iki takım oynuyor. Yani iki takımdan biri veya ikisi birden kötü oynarken de, sonucu kendi lehine değiştirebilecek isimler var. Beşiktaş takımı, geçen yıllardaki coşkusunu devam ettiriyor. Fenerbahçe, Trabzon deplasmanı, Antalyaspor ve Manisaspor maçlarının dışında çok coşkulu değildi. Sezonun en coşkulu ve en heyecanlı takımını beklemeli karşısında Beşiktaş. Kaliteli oyuncuların bulunduğu iki takımın konsantrasyonları da üst düzeyde olacak.

Bu yüzden bir futbol adamı olarak Pazar akşamını sabırsızlıkla bekliyorum. Beşiktaş'ın, Ferrari'nin sakatlanmasının ardından savunma göbeğinde İbrahim Toraman ve Zapotocny'yi oynatacağını düşünüyorum. Yabancı kontenjanını, daha çok ön tarafta kullanacaktır Schuster. Fenerbahçe'nin hangi yabancıyı oturtacağı daha büyük soru işareti.

Aykut Kocaman muhtemelen kara kara düşünüyordur. İdeal savunmasının üçü yabancı. Cristian'dan da vazgeçemiyor, etti dört... Stoch, Alex, Dia, Niang, etti sekiz. Sekiz tane direkt oynar oyuncusu var şu anda. Fedakarlığı sol bekte Caner'le mi yapacak? Alex'le mi yapacak? Stoch-Özer değişikliğiyle mi yapacak? Onu bilmiyorum. Beşiktaş'ı analiz edip, muhtemelen öyle karar verecek.

İki takımın artılarını eksilerini teraziye koyduğunuzda, galibiyetin hangi takıma daha yakın olduğunu düşünüyorsunuz? Muhtemelen Beşiktaş kalesinde Cenk, Fenerbahçe'de de Volkan Demirel oynayacaktır. Allah ikisine de kolaylık versin! Bol pozisyonlu bir maç bekliyorum açıkçası. Bu maçta sinirlerine hakim olan taraf daha avantajlı olacak. Beşiktaş, hep önde baskı kurmak istediği için oyuncularının bire bir yakalanıp kart görme ihtimalleri çok f a z - la. Fenerbahçe de yüksek arzu ve motivasyonla oynayacak. Ama onların da karşısında yetenekli hücum oyuncuları var. Onların da kart görme potansiyeli yüksek. Skor tabelasının sık sık değişeceği kanaatindeyim. Çok iddialı olacak ama, iki takım adına da 10'un üzerinde pozisyon bekliyorum.

Savunmalar öne çıkarsa...

Beşiktaş'ın savunmada çok pozisyon verdiği konuşuluyor. Ancak Aykut Kocaman derbide performansından memnun olmadığı Bilica, Santos ve sakatlığı geçmeyen G.Gönül'le oynayacak. Defansif anlamda hangi takım dezavantajlı? İki takımın bugüne kadar oynadığı maçları değerlendirecek olursak, Fenerbahçe'yi evinde oynadığı Antalya ve Manisa maçları, bir de Trabzon maçının bir bölümünde rakibin üzerine giderken gördük. Diğer maçlarda daha fazla alanında kaldı. Beşiktaş ise tarz olarak 1996-2000 arasındaki Galatasaray gibi önde baskı kurup sürekli öne doğru hızlı oynamak istiyor. Tabii bu noktada temposu da iyi. Avrupa maçlarında oynadığı takımlar Fenerbahçe seviyesinde değil. Bu yüzden oyunun hiçbir bölümünde, oynadıkları hiçbir resmi maçta (Türkiye'deki lig maçları dahil) kendi ceza sahalarına yakın bölgede 15 dakika bile oynamadılar. Şartlar, oyunun belli bölümünde Fenerbahçe'nin üstün oynamasını sağlayabilir. Şimdiye kadar Beşiktaş'ın bu tarafını görme imkanımız olmadı. Aynı oyun felsefesinde oynayacağını düşünecek olursak, yani stoperlerini ve savunmasını ortaya kadar çıkaracağını düşünecek olursak, durum farklı olabilir. Oynadığı takımlar (İstanbul BŞB ve Karabük'ün girdiği pozisyonlar dışında) bunu cezalandıramamış olabilir. Ama Fenerbahçe'nin cezalandırabileceğini Schuster mutlaka düşünüyordur, düşünmelidir de. Fenerbahçe'nin defansif problemleri var. Yediği gol sayısından da belli zaten. Ama ben bugün Beşiktaş'tan çok daha fazla gol yiyen takımın, sezon sonunda Beşiktaş'tan daha az gol yiyip Beşiktaş'tan daha az gol atacağını düşünüyorum. Şu anda tablo böyle olmasa da.

4-5-1 sisteminde Alex büyük silah

Fenerbahçe'nin derbideki ilk 11'i Alex'li mi Alex'siz mi olmalı?
Alex konusuna ben fazla girmek istemiyorum artık. Alex, Fenerbahçe'nin profesyonel bir oyuncusu. Fenerbahçe tarihinin en önemli oyuncularından bir tanesi haline geldi. Yaptıkları da ortada.

Teknik direktörü Aykut Kocaman'ın 24 profesyonel oyuncu arasında tercihlerinden bir tanesi olduğu gerçeğini unutmayalım. Tabii ki Aykut Kocaman bugüne kadar oynanan maçlardaki performansları artıları ve eksileriyle değerlendirmiştir. Benim kendi adıma değerlendirmem şu: Fenerbahçe takımı 4-5-1 oynadığı sürece, forvetin arkasında, hatta oyun gereği yanında, Alex'le daha etkili oluyor. Klasik 4-4-2 oynarsa (Trabzon'daki gibi), buna da saygı duyarım.

Ama 4-5-1 ya da 4-2-3-1 gibi bir sistemde Alex, Fenerbahçe'nin özellikle Kadıköy'deki maçları için birinci silahtır.

Schuster, CSKA Sofya maçında da 5 hücumcu sahaya sürdü. Fenerbahçe önünde Ernst'in yanına Necip-Aurelio gibi bir isim monte edilmeli mi? Zaten Schuster yüzde 100 Ernst'in yanında birini oynatacaktır. Büyük olasılıkla Necip'i uzak ihtimalle Mehmet Aurelio'yu... O yüzden 'oynatmalı-oynatmamalı' tartışması yersiz olur. Schuster bunu düşünebilecek kadar deneyimli bir teknik adamdır. Ayrıca CSKA Sofya maçında Guti, Fabian Ernst'in yanında oynamadı.

Önünde oynadı. Ernst tek ön orta saha oynadı. Tabata'yla Guti de Ernst'e yardım etmeye çalıştılar.

CSKA Sofya maçı ışığında, Beşiktaş'ın derbide performansı nasıl olur?
Beşiktaş'ın her gün üzerine koyarak gittiğini görüyoruz. Avrupa Kupaları'nda da yoluna devam etmesi, teknik direktörünün rotasyon yapmasını sağlıyor. Bu da her oyuncunun şans bulmasını sağlıyor.

Bu da bir takım için avantaj tabii. Yani Beşiktaş'ta yedek oyuncu mevhumu yok. Her futbolcu oynayacak gibi hazır.

Hiç yorum yok: