21 Ocak 2010 Perşembe

Yeni Türkü kuruluşu kimdir herşeyiyşe detaylı anlatım




Tarihçe

1951 doğumlu Selim ATAKAN, 1967-1968 öğretim yılında eğitim görmeye başladığı Ankara Fen Lisesi’nde kurulan orkestraya katıldı. Selim ATAKAN’ın bestelediği iki eserin de aralarında bulunduğu toplam dört eser ile Milliyet Gazetesi - Liselerarası Müzik Yarışması’na katıldıkları bu ilk yılda, Ankara Fen Lisesi Orkestra’sı birincilik ödülü kazandı. Aynı yıl Selim ATAKAN, bu yarışmada En İyi Organist Ödülü’ne layık görüldü.
İleride Yeni Türkü’yü oluşturacak isimlerden Selim ATAKAN ve 1955 doğumlu Derya KÖROĞLU, ilk kez 1968-69 öğretim yılında Ankara Fen Lisesi sıralarında tanıştılar. 1969-1970 öğretim yılında, Selim ATAKAN ve Derya KÖROĞLU’nun da içinde bulunduğu Ankara Fen Lisesi Orkestrası, Milliyet Gazetesi - Liselerarası Müzik Yarışması’na yeniden katıldı, bu kez bir derece alamadı.
Ankara Fen Lisesi yılları, ileride Yeni Türkü’yü oluşturacak isimlerin tanıştıkları, dünya müziklerini tanıdıkları ve birlikte müzik üretme pratiğini ilk kez yakaladıkları bir dönemdir. Ayrıca, Selim ATAKAN ile Derya KÖROĞLU’nun Yeni Türkü’nün Buğdayın Türküsü isimli ilk albümüne gitarıyla katkıda bulunan 1953 doğumlu Mehmet TOKER’le ve yine bu ilk albüme grafik çalışmalarıyla katkıda bulunan 1953 doğumlu Yılmaz AYSAN’la tanışıklıkları da Ankara Fen Lisesi yıllarına dayanmaktadır.
Selim ATAKAN liseden mezun olduktan sonra Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde sürdürdüğü eğitimi sırasında tanışıp, daha sonra evleneceği 1950 doğumlu Zerrin (YAŞAR) ATAKAN ile birlikte müzik çalışmalarına devam etmiştir. Bu dönemde 1944 doğumlu Esin (SİNANOĞLU) AFŞAR ve 1948 doğumlu Selda BAĞCAN ile müzikal çalışmalar yapmış, Zerrin (YAŞAR) ATAKAN ile birlikte Türkiye’nin 1975 yılında ilk kez katıldığı Eurovision Şarkı Yarışması’nın Türkiye finallerine “Pembe” ya da “Çiçekler” isimleriyle bilinen eseri ile katılmış fakat bir derece alamamıştır.
Derya KÖROĞLU liseden mezun olduktan sonra Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde önce Fen Edebiyat Fakültesi’nde, ardından Mimarlık Fakültesi’nde sürdürdüğü eğitimi sırasında müzik çalışmalarını sürdürmüştür. Ankara Fen Lisesi’nden beri tanıştığı Mehmet TOKER ve üniversitede tanıştıkları 1951 doğumlu Tuğrul BAYRAK ile birlikte, Mehmet-Tuğrul-Derya isimli bir müzik grubu oluşturdular. Bu dönemde deneysel çalışmalarını, ilk kayıtlarını ve provalarını Mehmet TOKER’in ailesinin Ankara, Emek Mahallesi’ndeki evlerinin bodrum katında oluşturdukları amatör stüdyoda gerçekleştirdiler. O yıllarda aynı üniversitede eğitimini sürdürmekte olan 1950 doğumlu Haluk MESCİ’nin yazdığı İngilizce sözlerin üzerine yaptıkları bestelerin yanı sıra o yılların popüler müzik topluluklarından Crosby-Stills-Nash & Young şarkılarından oluşturdukları repertuarları ile Ankara’daki Türk-Amerikan Derneği salonunda 19 Mayıs 1973’te bir konser verdiler. Yılmaz AYSAN’ın konser boyunca tepegöz makinesi ile doğaçlama grafik çalışmaları sunduğu bu konserle Mehmet-Tuğrul-Derya yoğun ilgi topladı.
1977 yılına yaklaşılırken, yukarıda belirtilen müzikal çalışmaların merkezi Zerrin ve Selim ATAKAN çiftinin Ankara, Bahçelievler Mahallesi’ndeki tek katlı, mütevazı evlerine kaymıştır. Henüz ismi konmamış olan Yeni Türkü grubunun, ilk eserleri bu evin salonunda yapılan çalışmalar esnasında ortaya çıkmıştır. Bu ilk çalışmalara daha sonra Yeni Türkü’nün çekirdek kadrosu olarak anılacak olan Zerrin ATAKAN, Selim ATAKAN ve Derya KÖROĞLU’nun yanı sıra, Tuğrul BAYRAK, Mehmet TOKER ve 1953 doğumlu Fuat OBUROĞLU da katılmıştır. Buğdayın Türküsü isimli ilk albümün yayınlanacağı dönemde, Tuğrul BAYRAK İstanbul’a; Mehmet TOKER Londra’ya ve Fuat OBUROĞLU Paris’e gitmişlerdir.
O yıllarda şiirlerinin üzerine besteler yaptıkları şair arkadaşları 1953 doğumlu Yaşar MİRAÇ, geleneksel halk şiirinin güncel üslupla yeniden yazılmasını öneren bir şiir akımına “Yeni Türkü” demekte ve aynı yıllarda “Yeni Türkü” isimli bir gazeteyi bu görüşteki şair arkadaşları ile birlikte yayınlamaktadır. Ayda bir basılması planlanan bu gazete, sadece üç sayı yayınlanabilmiştir. Yaşar MİRAÇ, o sıralarda bu şiirlerin üzerine besteler yapmakta olan grubun adının “Yeni Türkü” olmasını önerir. Bu önerisini desteklemek için, “Nueva Cancion = Yeni Şarkı” müzik akımını benimseyen Şilili Inti Illimani grubunun müzikal duruşuna dikkatleri çeken Yaşar MİRAÇ, “Yeni Şarkı” yerine “Yeni Türkü” isminin hem Türk müzik kültürüne hem de Yeni Türkü şiir akımına daha uygun düşeceğini belirtir. Bu öneri benimsenmiş ve böylece grubun adı Yeni Türkü olmuştur.
DİSKOGRAFİ

1- Buğdayın Türküsü

1979 yılının sonlarında Buğdayın Türküsü isimli albüm yayınlanmıştır. Kendi kısıtlı bütçeleriyle hazırladıkları albümün kayıtları Ankara’da Ümit EROĞLU’nun kayıt stüdyosunda gerçekleştirilmiştir. Albümü yayınlamak için kendi bünyelerinde kurdukları ZE Plakçılık isimli firma tarafından yayınlanan albüm, ticari olarak sadece vinil plak (LP) formatında çoğaltılmıştır. İlerleyen dönemde, kendi evlerinde, sıradan kaset kopyalama cihazlarıyla manyetik kaset (MC) formatında sınırlı sayıda çoğaltılan kasetler, plak kapağından tamamen farklı bir kapak görseliyle yayınlanmıştır.
Albümde, Selim ATAKAN, Zerrin ATAKAN ve Derya KÖROĞLU Yeni Türkü müzisyenleri olarak anılırken, Mehmet TOKER konuk müzisyen olarak belirtilmiştir.
Albümün yayınlanmasını takip eden süreçte, albümün tanıtım konserleri Ankara’da Çağdaş Sahne’de 9-10 Ocak 1980 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir. Bu konserler esnasında gruba eşlik eden müzisyenlerle birlikte grup toplam 11 kişiye ulaştırmıştır. Bu isimlerden yalnızca, Tuğrul BAYRAK, Tuncer TERCAN, Eftal KÜÇÜK ve Murat BUKET grubun üç kişilik çekirdek kadrosuna eklenmiş ve sonraki albümün üretiminde yer almışlardır.
12 Eylül 1980 darbesi ile birlikte Buğdayın Türküsü albümü, raflardan kaldırılmış; adeta “muzır yayın” muamelesi görmüştür. 2009 yılı içerisinde, Buğdayın Türküsü albümünün hem vinil plak (LP) hem de kompakt disk (CD) formatlarında tıpkıbasımlarının yapılması ve yeniden yayınlanması planlanmaktadır.
2- Akdeniz Akdeniz

1983 yılında Akdeniz Akdeniz isimli albüm yayınlanmıştır. Albümün Ankara’da, Stüdyo A’da yapılan kayıtları, tonmaister Müjdat AKGÜN tarafından gerçekleştirilmiştir. Safora Ltd Şti isimli firma tarafından yayınlanan albüm, ticari olarak vinil plak (LP) ve manyetik kaset (MC) formatlarında çoğaltılmıştır. Daha sonraki dönemde, Göksoy Plakçılık A. Ş. isimli firma ile yapılan anlaşma çerçevesinde, bu albüm kompakt disk (CD) formatında da çoğaltılmıştır.
Albümde, Selim ATAKAN, Zerrin ATAKAN, Derya KÖROĞLU, Tuğrul BAYRAK, Murat BUKET, Tuncer TERCAN ve Eftal KÜÇÜK Yeni Türkü müzisyenleri olarak anılmıştır.
Albüm, 2 Nisan 1983 tarihinde, Ankara’da Dost Kitabevi’nde düzenlenen bir konser ve imza günüyle dinleyicisiyle ilk kez buluşmuştur. Albüm kapaklarının baskısı o güne yetiştirilemediği için serigrafi baskı tekniğiyle ve elle üretilmiş karton plak zarfları müzisyenler tarafından imzalanarak dinleyicilere dağıtılmıştır. Akdeniz Akdeniz albümünün kayıtlarının sürdüğü bir süreçte Selim ATAKAN ve Zerrin ATAKAN, İngiltere’ye taşındıkları için, bu konserde ve imza gününde yer alamamışlardır.
3- Film Müzikleri

1983 yılının ikinci yarısında, Atıf YILMAZ’ın Delikan isimli filminin özgün müzikleri, Şerif GÖREN’in Derman ve Badi isimli filmlerinin özgün müzikleri, Dert Ortağı isimli televizyon dizisinin özgün müzikleri ve Göçmen Yıldızı isimli dia gösterisi için hazırlanan müzikleri içeren Film Müzikleri isimli albüm yayınlanmıştır. Albümün Ankara’da, Stüdyo A’da yapılan kayıtları, tonmaister Müjdat AKGÜN tarafından gerçekleştirilmiştir. Dost Kitabevi tarafından yayınlanan albüm, ticari olarak sadece manyetik kaset (MC) formatında çoğaltılmıştır.
Albümde, Selim ATAKAN, Derya KÖROĞLU, Tuğrul BAYRAK, Murat BUKET, Tuncer TERCAN ve Eftal KÜÇÜK Yeni Türkü müzisyenleri olarak yer almışlardır.
4- Çekirdek Sanatevi Resitali

7 - 8 Nisan 1984 tarihinde, Bülent ORTAÇGİL ve Fikret KIZILOK’un kurdukları Çekirdek Sanat Evi’nde Yeni Türkü’nün verdiği resitalin kayıtları, Yeni Türkü – Çekirdek Sanatevi Resitali ismiyle, Çekirdek Sanatevi Resitalleri Dizisi çerçevesinde sadece manyetik kaset (MC) formatında sınırlı sayıda çoğaltılmış ve dinleyicilere dağıtılmıştır.
Albümde Derya KÖROĞLU, Tuğrul BAYRAK, Murat BUKET, Fuat OBUROĞLU, Tuncer TERCAN ve Eftal KÜÇÜK Yeni Türkü müzisyenleri olarak yer almışlardır.
Söz konusu manyetik kasetlerin (C46) her bir yüzü sadece 23 dakikalık müzik kaydına elverişli olduğu için resitalde yer alan 13 eserin sadece 11 adedi kasetlere sığdırılmış, hatta kasetlerin sonlarında yer alan Maskeli Balo ve Gülebilmez Gülüm isimli eserler yarım kalmıştır.
Fikret KIZILOK’un vefatından sonra, oğlu ve yasal varisi Yağmur KIZILOK ile temasa geçilerek bu resitalin makara bant kayıtlarının bulunarak tüm eserlerin eksiksiz olarak kompakt disk (CD) formatına aktarılması için yardımları dilenmiş, fakat bugüne kadar bu konuda bir sonuç alınamamıştır. Halen Yağmur KIZILOK ile temas sürdürülmekte ve bu albümün noksansız bir kaydını elde etmek için değerli yardımları beklenmektedir.
5- Günebakan

1986 yılının Temmuz ayında Günebakan isimli albüm yayınlanmıştır. Albümün Ankara’da, Stüdyo A’da Kasım 1985 - Haziran 1986 tarihleri arasında yapılan kayıtları, tonmaister Müjdat AKGÜN tarafından gerçekleştirilmiştir. Dost Kitabevi tarafından yayınlanan albüm, ticari olarak vinil plak (LP) formatında çoğaltılmıştır. Daha sonraki dönemde, Göksoy Plakçılık A. Ş. isimli firma ile yapılan anlaşma çerçevesinde, Günebakan isimli bu albüm manyetik kaset (MC) formatında çoğaltılmış, ayrıca daha sonra yayınlanacak olan Dünyanın Kapıları isimli diğer albüm ile birleştirilerek tek bir kompakt disk (CD) formatında çoğaltılmıştır.
Albümde, Selim ATAKAN, Derya KÖROĞLU, Tuğrul BAYRAK, Murat BUKET, Fuat OBUROĞLU ve Cengiz ONURAL Yeni Türkü müzisyenleri olarak anılırken, Vesile BUKET, Haluk DERİNÖZ, Erkan OBAN ve Bahadır SUDA konuk müzisyenler olarak belirtilmiştir.
6- Dünyanın Kapıları

1987 yılının Ağustos ayında Dünyanın Kapıları isimli albüm yayınlanmıştır. Albümün İstanbul’da, Stüdyo Reel’de 1987 yılının Haziran - Temmuz aylarında yapılan ve toplam 225 saat süren kayıtları, tonmaister Süha FALAY tarafından gerçekleştirilmiş, mixing sırasında Müjdat AKGÜN’den yardım alınmıştır. Göksoy Plakçılık A. Ş. tarafından yayınlanan albüm, ticari olarak vinil plak (LP), manyetik kaset (MC) ve kompakt disk (CD) formatlarında çoğaltılmıştır. Bir önce yayınlanan Günebakan isimli albüm ve Dünyanın Kapıları isimli bu albüm birleştirilerek tek bir kompakt disk (CD) formatında çoğaltılmıştır. Vinil plak (LP) ve manyetik kaset (MC) formatlarında yer alan Bengi isimli eser, iki albümün birleştirilmesiyle oluşturulmuş olan kompakt disk (CD) formatında yer almamıştır. Bu albümün sponsorluğunu Teleteknik A. Ş. üstlenmiştir.
Albümde, Selim ATAKAN, Derya KÖROĞLU, Tuğrul BAYRAK, Murat BUKET, Fuat OBUROĞLU ve Cengiz ONURAL Yeni Türkü müzisyenleri olarak anılırken, Sumru AĞIRYÜRÜYEN (Sumru BALIKÇIOĞLU), Murat AYDEMİR, Reha FALAY, Timuçin GÜRER ve Ayşe TÜTÜNCÜ konuk müzisyenler olarak belirtilmiştir.
7- Yeşilmişik

1988 yılının Eylül ayında Yeşilmişik isimli albüm yayınlanmıştır. Albümün İstanbul’da, YHB Ulus Stüdyosu’nda, Haziran – Ağustos 1988 tarihleri arasında yapılan kayıtları, tonmaister Halis BÜTÜNLEY tarafından gerçekleştirilmiştir. Göksoy Plakçılık A. Ş. tarafından yayınlanan albüm, ticari olarak manyetik kaset (MC) ve kompakt disk (CD) formatlarında çoğaltılmıştır.
Albümde, Selim ATAKAN, Derya KÖROĞLU, Tuğrul BAYRAK, Murat BUKET, Fuat OBUROĞLU ve Cengiz ONURAL Yeni Türkü müzisyenleri olarak anılırken, Zerrin ATAKAN, İsmail SOYBERK, Namık TAŞPINARLI, Gürcan AKTALAY, Hakkı DOĞAN, Saruhan ERİM, Bülent SOMAY ve Ayşe TÜTÜNCÜ konuk müzisyenler olarak belirtilmiştir.
8- Vira Vira

1990 yılının Mayıs ayında Vira Vira isimli albüm yayınlanmıştır. Albümün İstanbul’da, YHB Ulus Stüdyosu’nda, Eylül 1989 – Nisan 1990 tarihleri arasında yapılan kayıtları, tonmaister Halis BÜTÜNLEY tarafından gerçekleştirilmiştir. Göksoy Plakçılık A. Ş. tarafından yayınlanan albüm, ticari olarak manyetik kaset (MC) ve kompakt disk (CD) formatlarında çoğaltılmıştır.
Albümde, Selim ATAKAN, Derya KÖROĞLU, Tuğrul BAYRAK, Murat BUKET, Cengiz ONURAL, Halis BÜTÜNLEY ve Tayfun DUYGULU Yeni Türkü müzisyenleri olarak anılırken, Sevingül BAHADIR, İsmail SOYBERK, Gürcan AKTALAY, Tarık SEZER ve Kemik Üçlüsü konuk müzisyenler olarak belirtilmiştir.
9- Rumeli Konseri

13 - 14 Temmuz 1990 tarihlerinde, İstanbul Rumeli Hisarı’nda verilen konserlerin kayıtları, Rumeli Konseri ismiyle, manyetik kaset (MC) ve kompakt disk (CD) formatlarında çoğaltılmıştır. Konserlerin ses kayıtlarını Serdar B. ALTINÇİZME gerçekleştirmiş, stüdyo kayıtlarını ve miksajını tonmaister Halis BÜTÜNLEY, YHB Stüdyosu’nda 1990 yılının Kasım – Aralık aylarında tamamlamıştır.
Albümde, Selim ATAKAN, Derya KÖROĞLU, Tuğrul BAYRAK, Murat BUKET, Cengiz ONURAL, Halis BÜTÜNLEY ve Tayfun DUYGULU Yeni Türkü müzisyenleri olarak yer almışlardır.
İstanbul Rumeli Hisarı’nda verilen konserlerde seslendirilen 17 eserin dışında, Buğdayın Türküsü isimli albümde yer alan Özgürlük ve Mapushane Kapısı isimli eserler de stüdyoda kaydedilerek bu albüme eklenmiştir. Bir diğer deyişle, 1979 yılında yayınlanıp 1980 yılında ortadan kaybolan Buğdayın Türküsü isimli albümde yer alan toplam beş eser yeniden dinleyicilere sunulmuştur.
10- Aşk Yeniden

1992 yılının Kasım ayında Aşk Yeniden isimli albüm yayınlanmıştır. Albümün İstanbul’da, Erekli – Tunç Stüdyosu’nda, 25 Mayıs – 3 Ağustos 1992 tarihleri arasında yapılan toplam 403 saat süren kayıtları, tonmaister Hamit ÜNDAŞ tarafından gerçekleştirilmiştir. Göksoy Plakçılık A. Ş. tarafından yayınlanan albüm, ticari olarak manyetik kaset (MC) ve kompakt disk (CD) formatlarında çoğaltılmıştır.
Albümde, Derya KÖROĞLU, Murat BUKET, Cengiz ONURAL ve Fuat OBUROĞLU Yeni Türkü müzisyenleri olarak anılırken, İsmail SOYBERK, Hamit ÜNDAŞ, Muammer KETENCOĞLU, Gürcan AKTALAY, Mahmut ÜSKÜDARLI, Ayşe TÜTÜNCÜ, Celal AKATLAR, Aydın KARABULUT, Bedia ERÜLGEN (Bediş), Çetin ONURAL, Yücel ONURAL, Saim PERKER, Sevim PERKER, Türkay TEKİNSOY, Saim ERKUL ve Volkan BİLEN konuk müzisyenler olarak belirtilmiştir.
11- Külhani Şarkılar

1994 yılının Ağustos ayında Külhani Şarkılar isimli albüm yayınlanmıştır. Albümün İstanbul’da, Yeni Türkü Stüdyosu’nda, 27 Mart – 28 Temmuz 1994 tarihleri arasında yapılan toplam 320 saat süren kayıtları, Yeni Türkü müzisyenleri tarafından gerçekleştirilmiştir. Göksoy Plakçılık A. Ş. tarafından yayınlanan albüm, ticari olarak manyetik kaset (MC) ve kompakt disk (CD) formatlarında çoğaltılmıştır.
Albümde, Derya KÖROĞLU, Murat BUKET, Cengiz ONURAL ve Fuat OBUROĞLU Yeni Türkü müzisyenleri olarak anılırken, Esma BAŞBUĞ, Muammer KETENCOĞLU, Murat EJDER, Mehmet KARAKOÇ, Murat AYDEMİR, Metin ÖZCAN, Ergun ŞENLENDİRİCİ, Belkıs ÇERKEZ ve Gürcan AKTALAY konuk müzisyenler olarak belirtilmiştir.
12- Süper Baba - Film Müzikleri

1995 yılının Temmuz ayında Süper Baba – Film Müzikleri isimli albüm yayınlanmıştır. Albümün İstanbul’da, Stüdyo TOR’da, 1993 – 1995 yılları arasında yapılan kayıtları, Yeni Türkü müzisyenleri tarafından gerçekleştirilmiştir. BMG Müzik A. Ş. tarafından yayınlanan albüm, ticari olarak manyetik kaset (MC) ve kompakt disk (CD) formatlarında çoğaltılmıştır.
Albümde, Derya KÖROĞLU, Murat BUKET, Cengiz ONURAL ve Fuat OBUROĞLU Yeni Türkü müzisyenleri olarak anılırken, Sumru AĞIRYÜRÜYEN (Sumru BALIKÇIOĞLU), Oya KÜÇÜMEN, Şevval (SAM) TEKİN, Murat EJDER, Erkin HADİMOĞLU ve Zeynep (OZAR) ALTAN konuk müzisyenler olarak belirtilmiştir.
13- Telli Telli Remixes

1996 yılının Ağustos ayında Telli Telli - Remixes isimli albüm yayınlanmıştır. Albüm Londra’da, Studio 51 isimli stüdyoda D.J. Zeki LİN ve Marshall JEFFERSON tarafından 1996 yılında remix edilmiştir. Ses mühendisi James BROWN tarafından hazırlanan bu albüm, BMG Müzik A. Ş. tarafından yayınlanmış, ticari olarak sadece kompakt disk (CD) formatında çoğaltılmıştır.
14- Her Dem Yeni

1996 yılının Eylül ayında Her Dem Yeni isimli albüm yayınlanmıştır. Albümün İstanbul’da, Stüdyo TOR’da yapılan kayıtları, Yeni Türkü müzisyenleri tarafından gerçekleştirilmiş, mastering işlemi Raks Marşandiz Stüdyoları’nda (RMS) yapılmıştır. BMG Müzik A. Ş. tarafından yayınlanan albüm, ticari olarak manyetik kaset (MC) ve kompakt disk (CD) formatlarında çoğaltılmıştır.
Albümde, Derya KÖROĞLU, Murat BUKET, Cengiz ONURAL ve Fuat OBUROĞLU Yeni Türkü müzisyenleri olarak anılırken, Erkin HADİMOĞLU konuk müzisyen olarak belirtilmiştir.
Yeni Türkü’nün ilk derleme albümü olarak anılan bu albümün kompakt disk (CD) formatında toplam 20 eser yer alırken, manyetik kaset (MC) formatında Açelya ve Bahar Şarkısı isimli eserler çıkarılarak toplam 18 esere yer verilmiştir.
15- Musikarium

1997 yılında, Derya KÖROĞLU Musikarium isimli bir albüm yayınlamıştır. 1987 ile 1997 yılları arasında muhtelif stüdyolarda muhtelif tonmaisterler tarafından gerçekleştirilmiş olan bu kayıtlar 16 adet enstrümantal eseri içermektedir. Eserlerin icrasında, Yeni Türkü müzisyenlerinin yanı sıra, konuk müzisyenlerin katkıda bulundukları bir gerçektir. Nitekim, albümün sunum yazısında Derya KÖROĞLU’nun kaleme aldığı, “Bu müziklerin ortaya çıktığı ortamın, belki de en değerli yanı, müzisyen arkadaşlarımın teknik yetenekleri yanında, çalışmalara gönülden emek katmalarıdır. Tümüne, özellikle Cengiz ONURAL ve İsmail SOYBERK’e teşekkür ediyorum.” açıklaması bu albümün bir Derya KÖROĞLU albümü olduğu kadar, bir Yeni Türkü albümü olduğunu ortaya koymaktadır. Öte yandan, albümde yer alan söz konusu 16 eser 1987 – 1997 yılları arasında bestelendiği için, Derya KÖROĞLU’nun Yeni Türkü müzisyenleri ile yakın etkileşim içinde bulunduğu bir dönemin ürünüdür. BMG Müzik A. Ş. tarafından yayınlanan albüm, ticari olarak sadece kompakt disk (CD) formatında çoğaltılmıştır.
Albümde Derya KÖROĞLU’nun yanı sıra, Selim ATAKAN, Tuğrul BAYRAK, Murat BUKET, Cengiz ONURAL, Fuat OBUROĞLU, Tayfun DUYGULU, Halis BÜTÜNLEY ve Erkin HADİMOĞLU Yeni Türkü müzisyenleri olarak anılırken, Yahya DAİ, Deniz SELMAN, İsmail SOYBERK, Erkan OĞUR, Ayşe TÜTÜNCÜ ve Gürcan AKTALAY konuk müzisyenler olarak belirtilmiştir.
16- Yeni

1999 yılının Ağustos ayında Yeni isimli albüm yayınlanmıştır. Albümün İstanbul’da, Yedi Deniz Stüdyosu’nda yapılan kayıtları, Yeni Türkü müzisyenleri tarafından gerçekleştirilmiştir. BMG Müzik A. Ş. tarafından yayınlanan albüm, ticari olarak manyetik kaset (MC) ve kompakt disk (CD) formatlarında çoğaltılmıştır.
Albümde, Derya KÖROĞLU, Erkin HADİMOĞLU, Raci PİŞMİŞOĞLU, Furkan BİLGİ, Erdinç ŞENOL ve Fatih AHISKALI Yeni Türkü müzisyenleri olarak anılırken, Yahya DAİ, Selda AKALIN, Mahmut TURAN, Süren ASATIRYAN, Orhan OSMAN, Turgut ÖZÜFLER, Murat DURDAĞI, Deniz SELMAN ve Akın ARAL konuk müzisyenler olarak belirtilmiştir.
Albümde, Meral ÖZBEK’in yazmış olduğu sözlerle ve Kalbim Kırmızı adıyla yer alan 6 numaralı eser, daha önceki yıllarda, Cengiz ONURAL’ın yazmış olduğu sözlerle ve Sıra Haneler adıyla pek çok konserde seslendirilmiştir.
KOLEKSİYON ALBÜMLER

1- Yeni Türkü - Koleksiyon 1

Bu koleksiyon çalışması Doğan Music Company (DMC) tarafından 2004 yılında yayınlanmıştır. Ses kayıtları daha önceki albümlerden kopyalanmış ancak kapak tasarımlarında orijinale sadık kalınmamış, beyaz zemin üzerine siyah açıklamalarla yeni bir tasarıma gidilmiştir.
  1. Günebakan & Dünyanın Kapıları
  2. Vira Vira
  3. Her Dem Yeni
2- Yeni Türkü - Koleksiyon 2

Bu koleksiyon çalışması Doğan Music Company (DMC) tarafından 2005 yılında yayınlanmıştır. Ses kayıtları daha önceki albümlerden kopyalanmış ancak kapak tasarımlarında orijinale sadık kalınmamış, beyaz zemin üzerine siyah açıklamalarla yeni bir tasarıma gidilmiştir.
  1. Yeşilmişik
  2. Akdeniz Akdeniz
  3. Aşk Yeniden
3. Yeni Türkü - Koleksiyon 3

Bu koleksiyon çalışması Doğan Music Company (DMC) tarafından Mayıs 2006 tarihinde yayınlanmıştır. Ses kayıtları daha önceki albümlerden kopyalanmış ancak kapak tasarımlarında orijinale sadık kalınmamış, beyaz zemin üzerine siyah açıklamalarla yeni bir tasarıma gidilmiştir.
  1. Rumeli Konseri
  2. Külhani Şarkılar
  3. Süper Baba - Film Müzikleri
4. Yeni Türkü - Koleksiyon 4

Bu koleksiyon çalışması Doğan Music Company (DMC) tarafından 2007 yılında yayınlanmıştır. Ses kayıtları daha önceki albümlerden kopyalanmış ancak kapak tasarımlarında orijinale sadık kalınmamış, beyaz zemin üzerine siyah açıklamalarla yeni bir tasarıma gidilmiştir.
  1. Aşk Yeniden
  2. Vira Vira
  3. Yeşilmişik
  4. Günebakan & Dünyanın Kapıları
  5. Külhani Şarkılar
  6. Akdeniz Akdeniz
ÖDÜLLER

  1. 1982 yılında Atıf YILMAZ’ın Delikan isimli filminin özgün müziklerini hazırlayan Yeni Türkü, bu müziklerle Sinema Yazarları Derneği’nin (SİYAD) Yılın En İyi Film Müziği Ödülü’ne layık görülmüştür.
  2. 1983 yılında Şerif GÖREN’in Derman isimli filminin özgün müziklerini hazırlayan Yeni Türkü, bu müziklerle Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Film Müziği Ödülü’ne layık görülmüştür.
  3. 1990 yılında Yeni Türkü, Tan Gazetesi’nin Yılın Sanatçıları Yarışması’nda Yılın Topluluğu ödülüne layık görülmüştür.
  4. 1990 yılında Yeni Türkü, Hürriyet Gazetesi’nin düzenlediği 18. Altın Kelebek Yarışması’nda Yılın En Sevilen Topluluğu Ödülü’ne layık görülmüştür.
  5. 1990 yılında Yeni Türkü, TV’de 7 Dergisi’nin düzenlediği 1989 Televizyon Yıldızları yarışmasında Yılın En Başarılı Pop Müzik Topluluğu Ödülü’ne layık görülmüştür.
  6. 1991 yılında Yeni Türkü, Hürriyet Gazetesi’nin düzenlediği 19. Altın Kelebek Yarışması’nda Yılın En Sevilen Topluluğu Ödülü’ne layık görülmüştür.







Selim ATAKAN

1951 yılında Londra’da dünyaya gelen Selim ATAKAN, 1977 yılında Yeni Türkü’yü kuran üçlü içinde yer aldı. Yeni Türkü ve müzisyenleriyle besteleri, düzenlemeleri ve klavyeli çalgılarla başlayan yolculuğu iki kez kesintiye uğrayarak da olsa uzun yıllar sürdü. Bunlardan 1982–1988 dönemi Londra-İstanbul arası gidiş-dönüşlere denk gelirken, 1992’den sonra grupla çalışmaları resmen sona erdi. Halen 1990 yılında başladığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Müzik Direktörlüğü görevini ve çeşitli sanatçıların albüm ve konser çalışmalarında düzenleme ve icra katkılarını sürdürmektedir.
Selim ATAKAN, nüfusta kayıtlı olduğu şekliyle Selim Şükrü ATAKAN, 1951 yılında babasının görevi nedeniyle ailecek bulundukları Londra’da dünyaya geldi. Orta öğretimini 1964’de girdiği İstanbul Saint-Joseph Fransız Erkek Lisesi’nde sürdürürken, İstanbul Belediye Konservatuarı’nın Piyano Bölümü’nde Verda ÜN’ün talebesi olarak müzik eğitimi aldı. Ardından, 1968’de müzik alanındaki ilk çalışmalarını yaptığı Ankara Fen Lisesi'ne girdi. 1971-1976 yılları arasında öğrenim gördüğü Ankara Hacettepe Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra, patoloji alanındaki ihtisasını 1979 yılında aynı üniversitede tamamladı.
1968–1971 yılları arasında öğrenim gördüğü Ankara Fen Lisesi’nde çeşitli orkestralarda yer aldı. Selim ATAKAN’ın da içinde yer aldığı Fen Lisesi Orkestrası, ikisini Selim ATAKAN’ın bestelediği toplam dört eseri seslendirerek, 1968 yılında Milliyet Gazetesi Liselerarası Hafif Müzik Yarışması’nda birincilik ödülü kazandı. Ayrıca bu yarışmada Selim ATAKAN En İyi Organist Ödülü’ne de layık görülmüştür. 1969 yılında aynı orkestrayla bir kez daha katıldıkları yarışmada bu kez dördüncü oldular. Lise sıralarında ayrıca, Yeni Türkü’yü birlikte oluşturacakları Derya KÖROĞLU ile tanıştı ve birlikte müzik üretme fırsatını ilk kez yakaladı.
Hacettepe Üniversitesi’nde geçirdiği ilk yıllarda Esin AFŞAR ile birlikte “Bürümcük” orkestrasında çalıştı. Selda BAĞCAN'ın ilk kırkbeşlik çalışmalarında düzenlemeci ve gitarist olarak katkıda bulunan S. ATAKAN, 1975 yılında Türkiye’nin ilk kez katılacağı Eurovision Şarkı Yarışması’nın Türkiye finallerine grubun diğer kurucularından Zerrin (YAŞAR) ATAKAN ile birlikte katıldı. Bu finallerde seslendirdikleri ve ilk 15’te yer alan “Çiçekler ve Sen” adlı eserin bestesi ve düzenlemesi S. ATAKAN’a aittir.
Selim ATAKAN, Derya KÖROĞLU ve 1975’te evlendiği Zerrin (YAŞAR) ATAKAN ile birlikte, başka müzisyen arkadaşlarını da aralarına alarak Yeni Türkü’yü oluşturacak müzikal çalışmalara 1977 yılında başladı. Grubun 1979 yılında yayınlanan ilk albümü Buğdayın Türküsü’nü oluşturan üç isimden biridir. 1992 yılında grupla yolları ayrılana kadar, bütün albümlerde besteleri ve düzenlemeleriyle katkıda bulunmuştur. Grupta piyano ve diğer klavyeli çalgıların yanı sıra; akustik gitar, 12 telli gitar, flüt, şimşir, zil, kanun ve akordeon çalmış, sayısal davul programlarını kullanmıştır.
1982 yılında İngiltere’ye, önce Notthingham, daha sonra Londra'ya taşındı. Notthingham Üniversitesi Histopatoloji Departmanı’nda ve Chatham All Saints Hastanesi’nde çalışan
S. ATAKAN Yeni Türkü ile çalışmalarını gidiş-dönüşlerle sürdürdü. Bu dönemde İngiltere'de, iki ayrı grupta da klavye çalarak müzikal yaşamını sürdürdü. 1988 yılında Türkiye’ye kesin dönüş yaparak Yeni Türkü ile albüm ve konser çalışmalarını 1992 yılına kadar sürdürdü.
1970’li yıllarda, Ankara Türk-Amerikan Derneği’nde, “Kiss Me Kate” müzikalinde orkestra aranjörlüğü ve şefliği yaparak ve aynı kurumda “Interface” isimli gençlik müzikalini besteleyerek tiyatro oyunları için müzikler üretmeye başlayan S. ATAKAN,.1990 yılından beri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda Müzik Direktörü olarak çalışmaktadır. Birçok tiyatro oyununun yanı sıra, sinema filmlerinin ve televizyon programlarının ve dizi filmlerin müziklerini hazırlamıştır.
Yeni Türkü ile birlikte ürettikleri Delikan (Atıf YILMAZ, 1979), Derman (Şerif GÖREN, 1983) sinema filmlerinin dışında; Ölü Bir Deniz (Atıf YILMAZ, 1989), Benim Sinemalarım (Fürüzan & Gülsün KARAMUSTAFA, 1990), Berdel (Atıf YILMAZ, 1990), Düş Gezginleri (Atıf YILMAZ, 1993) ve Herkes Kendi Evinde (Semih KAPLANOĞLU, 2001) sinema filmlerinin müzikleri Selim ATAKAN’a aittir. Ölü Bir Deniz filmi için hazırladığı müzikler, 1989 Antalya Altın Portakal Film Festivalinde En İyi Film Müziği Ödülü’ne; Herkes Kendi Evinde filmi için hazırladığı müzikler ise 2001 yılında Şile Film Festivali’nde En İyi Film Müziği Ödülü’ne layık görülmüştür.
Televizyon için ise, TRT’de 1974-1975 sezonunda yayınlanan Bizim Sokak isimli çocuk programında besteci, aranjör ve orkestra şefi olarak yer almıştır. Ayrıca, TV-2’de yayınlanan TV OYUNLARI isimli dizi programda yer alan oyunların müziğini, TV-1’de yayınlanan Zeki ALASYA ve Metin AKPINAR’ın “Biz Bize Benzeriz” ve “Dünya Hali” isimli televizyon dizilerinin müziklerini gerçekleştirmiştir. Show TV’de ve TRT’de yayınlanan, Zeki ALASYA ve Metin AKPINAR’ın “Zeki-Metince” isimli dizinin müziklerini, ATV’de gösterime giren Zeki ALASYA ve Metin AKPINAR’ın başrollerini oynadıkları “Hastane” isimli dizinin müziklerini ve 1996 yılında yayınlanan, Tunç BAŞARAN’ın yönettiği “Sihirli Ceket” isimli dizinin müziklerini de yapmıştır.
Atilla ATASOY, Alpay (NAZİKOĞLU), Grup Çağrı, Onur AKIN, Akrep Nalan, Erol EVGİN, Zülfü LİVANELİ, Nükhet DURU ve Zuhal OLCAY başta olmak üzere birçok sanatçının albüm ve konser çalışmalarında besteleri, düzenlemeleri ve enstrYümanıyla yer almıştır.
Selim ATAKAN, evli ve iki çocuk babasıdır.
Yer Aldığı Albümler:

Buğdayın Türküsü; Piyano, Flüt, Şimşir, Akustik Gitar, 12 Telli Gitar, Zil
Akdeniz Akdeniz; Piyano, Flüt, Kanun, Akordeon
Günebakan; Piyano, Klavyeli Çalgılar
Dünyanın Kapıları; Piyano, Klavyeli Çalgılar
Yeşilmişik; Klavyeli Çalgılar, Davul Programlama
Vira Vira; Piyano, Klavyeli Çalgılar
Rumeli Konseri; Klavyeli Çalgılar

Hiç yorum yok: